GASTRO BARAZKI

Udazkeneko Elikadura Tailerrak

Errezetak

Sukalde eta elikadura kontzienteak

Elikatzeko moduak eragina du gure GORPUTZ eta INGURUNEAN. Oro har, goseak gaudelako jaten dugu, edo zerbait zehatza nahi dugulako, edo gustatzen zaigulako, gure osasunari eta ekintza horien ingurumen-ondorioei buruz arduratu gabe.
Azken hamarkadetan, izugarri aldatu dira herrialde industrializatuen jateko moduak eta erreakzio energetikoak, eta, ondorioz, mundu mailan gehiegi elikatutako gutxiengoa sortu da:

Animalien proteina gehiegi

Jaten ditugun proteinen % 75 animalia-jatorrikoak dira. Duela mende bat ehuneko hori ez zen % 20ra iristen. Gaur egun, gure organismoaren premien 2 edo 3 aldiz gehiago kontsumitzen ditugu proteinak. Haragiek azido uriko bihurtzen diren purinen proportzio handia dute, eta horien odol-soberakinak biltegiak edo kalkuluak agertzea errazten du. Gure erreserba alkalinoak odolaren azidotzea neutralizatu behar du mineraletan, horrek dakarren desmineralizazioarekin.
Kilo bat animalia-proteina lortzeko, 16 kg landare-proteina (ale) sortu behar dira, gizentzeko animaliek kontsumitzen dutena. Haragiaren kontsumoa murriztuko balitz, CO2 isuriak jaitsi egingo lirateke eta zerealen ekoizpena modu orekatuagoan banatuko litzateke. Bestalde, baso-soiltzea geldiarazten lagunduko genuke, basoak suntsitzeko faktore nagusia abeltzaintza baita.
Landare-proteinekin pertsona gehiago elikatu daitezke, kostu txikiagoan eta efektu askoz ere osasuntsuagoarekin.

Azukre gehiegi

Zuzenean edo ezkutuan kontsumitzen da freskagarrietan, saltsetan, ogian, etab. Odolaren efektu azidotzailea dauka, eta ez ditu mineralik, oligoelementurik ezta bitaminarik gorputzean erabat metabolizatzeko. Karbohidrato osoak (zereal integralak) kontsumitzen ditugunean ordea, gure metabolismoak glukosa bihurtzen ditu, eta ez da efektu desmineralizatzailerik edo B bitamina-defizitik sortzen.

Kontserba eta elikagai findu gehiegi

Elikagaien industriak prozesatutako elikagai gehienak desnaturalizatuta daude. Bitamina, mineral eta bizi-energia asko galdu dituzte (aleen kasuan, ernetzeko gaitasuna), eta gehigarri handiak dituzte.
Gure elikadura-ohiturak aldatzeko, garrantzitsua da galdera jakin batzuei arreta jartzea, erabakiak ahalik eta modu kontzienteenean eta jasangarrienean hartzeko:

• NONDIK DATOZ ELIKAGAIAK?
• NOLA EKOIZTU DIRA?
• NOLA KONTSUMITZEN DITUGU?
• NOLA PRESTATZEN DITUGU?

Sukaldaritza osasungarri eta begetarianoari buruzko tailerra.
Marta Marimónek emana
On egin!

GASTRO BARAZKI

Cookie-Erabilera

Webgune honek cookieak darabiltza zuk erabiltzaile-esperientziarik onena izan dezazula. Nabigatzen jarraitzen badu ematen ari da aipatutako cookieen onarpenerako bere baimena eta gurea onarpena cookie-politikalotura informazio handiagorako aukera ezazu.Informazio Gehiago

ACEPTAR
Aviso de cookies